perjantai 2. tammikuuta 2015

Lapsen yksityisyys netissä

Tämä aihe puhuttaa monia äitejä, ja jakaa mielipiteitä hyvin paljon. Toisille lasten kuvien laittaminen nettiin on ehdoton ei, ja näin äidit haluavat suojella lapsensa yksityisyyttä. Ennen Annin syntymää olin jo päättänyt että tulen kyllä lapsestani laittamaan nettiin kuvia joissa hänen kasvonsa näkyvät, mutta sitten kun Anni syntyi ja makoili sängyssä mun vieressä niin mietin, että haluanko sittenkään hänen kasvojaan tuhansien ihmisten silmien alle. Tiesin kuitenkin, että esimerkiksi juuri blogin pitäminen varmasti vaikeutuisi jos joutuisi aina sensuroida lapsen kasvot tavalla tai toisella jokaisesta kuvasta. Mulle on ihan fine jos jotkut näin tekevät, mutta myönnän että sellaisia blogeja en itse tykkää lukea joissa lapsesta otetut kuvat on otettu niin, ettei hänen kasvonsa näy. Niistä kuvista puuttuu aina se tietty tunnelma, kun kuvassa ei ole muuta kuin lapsen selkä ja/tai takaraivo. Puhumattakaan kuvista, joissa lapsi näkyy kokonaan mutta kasvot on sumennettu niin, että lasta ei pysty tunnistamaan.

blurrattu
Mun oman kantani luultavasti jo tiedättekin blogini ja instagramini kuvien perusteella. Kokoajan kasvava sosiaalinen media on täynnä niin paljon erilaista materiaa, että uskon kuvien oikeasti vain hukkuvan sen kaiken sekaan. Kuinka monia oikeasti kiinostaa täysin tuntemattoman lapsen kuvat netissä. Kun te näette netissä tuntemattomien/puolituttujen lasten kuvia, niin kuinka paljon se teitä kiinostaa? Itse uskon siihen, että kuvat oikeasti vain selataan nopeasti läpi ja sitten unohdetaan muutaman sekunnin kuluttua.

blurrattu2 Anni tulee mitä luultavammin viettämään ison osan lapsuudestaan kameran edessä äidin kuvattavana, ja kun ikää tulee lisää niin hän taatusti kiinostuu myös siitä, mitä kuville tehdään ja tulee seuraamaan vierestä, kun muokkaan kuvat ja lisään niitä nettiin. Hän tulee siis kasvamaan siinä tiedossa, että hänestä on kuvia netissä, eikä hän missään vaiheessa havahdu yhtäkkiä siihen tietoon, että nyt hänen yksityisyytensä on rikottu. Sitäpaitsi, silloin kun lapsi pystyy itse asiasta päättämään niin kuinka moni 11 tai 12 vuotias netin ihmeelliseen maailmaan tutustuva lapsi oikeasti tajuaa mitä se tarkoittaa kun nettiin laittaa kuvia omasta naamastaan. Itse taisin olla juurikin 12 vuotta kun rekisteröidyin ii2 sivulle, eikä mulla käynyt mielessäkään mitä seurauksia sillä muka voisi olla, että laitan omia kuvia nettiin. Sosiaalinen media oli iso osa jo silloin monen lapsen/nuoren elämää, mutta nykyään yhä suurempi ja vain aika näyttää mitä se on silloin, kun Anni on sen ikäinen. Uskon että sen aikainen sukupolvi näkee sosiaalisen median niin eritavalla, ja uskon lapseni olevan vain kiitollinen siitä, kuinka tarkkaan hänen kasvustaan on pidetty kirjaa ja kuinka hänet on ikuistettu valokuvin eri ikävaiheissa.

blurrattu3 Kuvia voi kuitenkin lisätä nettiin hyvän maun rajoissa ja kohtuudella. Toiset haluavat julkaista lapsistaan häpeilemättä lähes kaiken ja lisäävät heistä kuvia nauraessa, itkiessä, syödessä, potalla, puolialastomana jne. Itse haluan julkaista Annista vain sellaisia kuvia, joista en usko hänen tulevaisuudessa sen kummemmin välittävän vaikka kuva olisikin ollut kaikkien nähtävillä. Jonkinlaisen yksityisyyden haluan lapsellani kuitenkin säilyttää, ja uskon että en kovin yksityiskohtaisesti tule hänestä blogiinkaan kirjoittamaan. Esimerkiksi hänen luonteenpiirteensä, temperamenttinsa, itkun ja kiukun aiheet tulevat mitä luultavammin jäämään vain meidän perheenkeskeisiksi asioiksi, koska ne eivät mielestäni kuulu muille.

kaksoiskuva
Kyllä myönnän itsekin välillä miettivän, mihin tarkoitukseen Annin kuvat päätyvät mutta faktahan on se, että mitä mä en tiedä, ei myöskään mua satuta. Mielestäni ihan yhtälailla joku voisi katsella lasta julkisessa uimahallissa, kaupassa, puistossa tai missä tahansa. Halusin käyttää postauksessa kuvia, joissa lapsen kasvot ovat sumennettu ja sitten kuvia, joissa hänen kasvonsa näkyvät. Taitaa olla sanomattakin selvää, kumpia kuvia on kivempi katsella ja kummista saa enemmän irti, vai mitä?

_MG_8222
Mitä mieltä te olette, saako lapsesta laittaa kuvia nettiin vaikka hän ei ole siihen omaa suostumustaan antanut?

6 kommenttia:

  1. Oon kanssasi samaa mieltä siitä et kuvia saa laittaa hyvän maun rajoissa, ja kohtuudella :)

    VastaaPoista
  2. Minä hieman kadun sitä päivää, kun laitoin A-murusta kuvia Facebookkiin, vaikka kaveripiirini ei olekaan suuren suuri. Karsin myös kavereita samalla, mutta kadun silti. Toisaalta tykkään laittaa söpöjä kuvia lapsestani muiden nähtäväksi, varsinkin kaukana asuvien sukulaisten ja ystävien tähden..
    Blogimaailma onkin sitten täysin eri asia. Täällä en puhu tytöstä nimellä eikä hänen kasvojaan tulla näkemään tunnistettavana koskaan. Tähän liittyy osittain toki mieheni toivomus, mutta olen itse samoilla linjoilla. Tämä päätös sotii välillä suurestikin minua vastaan, koska joudun peittämään kauniin lapseni kasvot ja veikeät ilmeet, mutta koen tämän parhaaksi ratkaisukseksi minun bloginii suhteen. Omasta päätöksestäni huolimatta tykkään myös sellaisista blogeista joiden kuvia ei ole blurrattu kasvojen kohdalta. :)
    Kukin tekee nämä valinnat omalla tyylillään, eikä minusta kenenkään valintaa voi väittää täysin oikeaksi tai vääräksi. Kyse on kuitenkin omasta lapsesta. Samaa mieltä olen kanssasi siitä, että kuvia on kohtuudella ja hyvän maun rajoissa. :) Hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista
  3. on noita vaan paljon kivempi katsoa joissa näkyy lapsen kasvotkin eikä vain epämääräinen läntti naaman kohdalla :) hyvää tekstiä ja samaa mieltä oon tuossa että kohtuudella niitä kuvia voi kyllä laittaa :)
    olis muuten tosi kiva jos voisit jossain postauksessa vähän esitellä teidän kodin sisustusta!

    VastaaPoista
  4. Ihana blogi sulla, sait kaks uutta lukijaa :) Mekin ollaan samoilla linjoilla tosta että voi laittaa lapsen kuvia nettiin hyvän maun rajalla.

    VastaaPoista
  5. Mun mielestä olis ihana jos sillon kun olin pieni ois voinu pitää blogia ym. Koska olisi ihana kattoa itseään ja lukea millainen on ollut ym. Mutta kuitenkin ymmärrän jos joku ei siitä tykkää :)

    VastaaPoista
  6. Samaa mieltä oon hyvän maun rajoista. Liika on liikaa ja itseä ei myöskään innosta seurata blogeja jossa lapsien kasvoja ei näytetä, mutta ymmärrän kuitenkin sen etteivät kaikki blogiinsa lastaan halua laittaa :) Olisi kiva kun teiltä tulisi taas uusi postaus! ;)

    VastaaPoista